Hoe gaat een MVA-makelaar te werk bij het verkopen van je huis?

Wanneer je je huis in Amsterdam en omgeving wilt verkopen, is het sterk aan te raden om een MVA-verkoopmakelaar in te schakelen. Deze makelaar is namelijk zeer deskundig over de markt in de omgeving van Amsterdam en behartigt jouw belangen tijdens het hele proces tot en met de verkoop.

Ik wil mijn huis in Amsterdam verkopen, hoe moet ik beginnen?

Je weet het zeker: je wilt je huis in Amsterdam verkopen. Om dat te kunnen doen, moet je een prijs bepalen, voorwaarden opstellen en aan nog vele andere zaken denken die van belang zijn. Voor jou is dit geen dagelijkse kost, dus is het handig als je een MVA-makelaar hebt die je begeleidt in alle processen. Zet voor jezelf daarom duidelijk op een rij wat je verwacht van een makelaar en hoeveel dat voor jou mag gaan kosten. Vervolgens zoek je in onze ledenlijst een of meerdere makelaars die aan je eisen voldoen. Vraag een vrijblijvend gesprek aan om je specifieke situatie te bespreken en maak een keuze voor de makelaar waarvan je denkt dat hij of zij jouw belangen het beste kan behartigen.

Ik heb een MVA-makelaar gevonden, hoe gaan we nu verder?

Je hebt nu een makelaar gekozen die helemaal past binnen jouw eisenpakket en budget. De volgende stap is dat de makelaar naar het huis komt dat je wilt verkopen om hier een goed beeld van te krijgen. Omdat de makelaar zoveel kennis heeft van de omgeving, kan hij of zij al snel een indicatie geven van wat een goede vraagprijs kan zijn, eventueel onderbouwd door ontwikkelingen in jouw buurt.

Zodra jullie het eens zijn over de vraagprijs waarmee je wilt starten, zal je MVA-makelaar zich gaan bezighouden met de marketing van je huis. Zodra je huis op de website van jouw makelaar staat, komt deze ook meteen op funda.nl en natuurlijk op mva.nl. Zo wordt het bereik van je huis ineens heel groot! Afhankelijk van de afspraken die je hebt gemaakt met je makelaar, kunnen er nog extra acties uitgevoerd worden om je huis in Amsterdam in de kijker te zetten.

Hoe werkt het plannen van bezichtigingen?

Je gekozen makelaar plant, coördineert en begeleidt de bezichtigingen voor je huis. Tijdens de bezichtiging laat de makelaar niet alleen je huis zien, maar probeert hij ook te achterhalen hoe geïnteresseerd de kijkers zijn en wat hen juist aantrekt in je huis. Deze informatie kan een belangrijke rol gaan spelen in de onderhandelingsfase. Na elke bezichtiging brengt de MVA-makelaar verslag uit bij jou, zodat je altijd op de hoogte blijft van de interesse van de kijkers.

Als kijkers echt geïnteresseerd zijn in je huis, kunnen ze een bod uitbrengen. Voordat je daadwerkelijk de onderhandeling ingaat – dat gebeurt namelijk nadat je een reactie hebt gegeven op het bod van de potentiële kopers – maak je afspraken met je makelaar over hoe jullie de onderhandeling in willen gaan. Denk hierbij aan wat de minimale vereisten zijn voor jou om in zee te gaan met deze kopers. Tijdens de onderhandelingen vindt er continu overleg plaats tussen jou en je makelaar over de prijs, voorwaarden en welke zaken wel en niet meegenomen worden in de overdracht, zoals gordijnen en verlichting.

We hebben een overeenstemming bereikt over de prijs en voorwaarden. Hoe kan de MVA-makelaar me nu nog helpen?

Wanneer jij en de kopers het eens zijn geworden over de prijs en de voorwaarden waaronder de verkoop gaat plaatsvinden, moet er een koopcontract opgesteld worden in overleg met een notaris. Je MVA-makelaar weet alles over je rechten en plichten en kan je adviseren over en begeleiden in het opstellen van de koopovereenkomst.

Ook ziet je MVA-makelaar erop toe dat alle juridische zaken in de koopovereenkomst goed zijn vastgelegd, zodat de overeenkomst daadwerkelijk rechtsgeldig is. Zodra beide partijen hun handtekening onder het koopcontract hebben gezet, is de koop een feit en kan na het verlopen van de bedenktijd de overdracht van het huis gaan plaatsvinden.

Het proces van de verkoop van jouw huis in Amsterdam in het kort:

  • Je maakt de keuze voor een makelaar die past bij jouw wensen;
  • Jij en je makelaar bepalen samen de vraagprijs gebaseerd op het onderzoek en de ervaring van je MVA-makelaar;
  • De MVA-makelaar regelt alle marketing rondom je huis, zodat deze zo goed mogelijk eruit ziet voor je doelgroep;
  • Je MVA-makelaar regelt alle bezichtigingen en maakt afspraken met je rondom biedingen;
  • Wanneer er biedingen komen, overleg je met je makelaar over een goede reactie;
  • Zodra jij en de koper akkoord zijn gegaan met de prijs en voorwaarden, zal je MVA-makelaar het koopcontract goed bekijken en adviezen geven over de verschillende clausules;
  • Na het tekenen van het koopcontract, begeleidt de makelaar de afwikkeling rondom de eigendomsoverdracht en is je huis gewisseld van eigenaar.

Denk je erover om je huis in Amsterdam te verkopen en ben je op zoek naar een deskundige makelaar die jouw belangen behartigt?

Vind een MVA-verkoopmakelaar