Meest gestelde vragen over de taxatie van een huis in Amsterdam

Wanneer je een huis wil kopen en dat moet financieren via een hypotheek, is het in de meeste gevallen nodig om het huis te laten taxeren. Je kunt ook jouw huis laten taxeren om te zien of jouw maandelijkse hypotheeklasten verlaagd kunnen worden. Weet je niet precies hoe een taxatie in zijn werk gaat en waar je op moet letten? Wij hebben de meest gestelde vragen en antwoorden over een taxatie voor je verzameld.

Wat houdt een taxatie-opdracht in?

Wanneer jij een huis in Amsterdam wil laten taxeren en je hebt een MVA/NVM-taxateur gevonden die dit voor je kan doen, geef je deze taxateur een taxatie-opdracht. De taxateur zal dan onderzoek doen en een rapport uitbrengen over de woning. Wanneer je een taxatie-opdracht geeft, zit een bouwkundige keuring hierbij niet inbegrepen. Als je deze ook wilt uitvoeren, vraag je aan je MVA/NVM-taxateur wat de opties hiervoor zijn.

Wordt het taxatierapport door alle geldverstrekkers geaccepteerd?

Alle MVA/NVM-taxateurs zijn aangesloten bij de brancheorganisatie NVM en zijn gecertificeerd via het NRVT. Ook zijn de MVA/NVM-taxateurs aangesloten bij het validatie-instituut NWWI. Het NRVT en het NWWI stellen strenge toelatingseisen aan de taxateurs. Een taxatie uitgevoerd door een MVA/NVM-taxateur zal daarom door elke geldverstrekker geaccepteerd worden.

Wordt het taxatierapport ook geaccepteerd door Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Jazeker! Een gevalideerd taxatierapport dat door een MVA/NVM-taxateur is opgemaakt voldoet aan alle eisen die worden gesteld door de Nationale Hypotheek Garantie bij aankoop of (her)financiering.

Is de MVA/NVM-taxateur bekend met de lokale markt?

Om tot een juiste waardering van een woning te komen, is het van belang dat een taxateur kennis heeft van de plaatselijke huizenmarkt en omstandigheden. In de Werkgebiedregeling van het NRVT staan richtlijnen waar een taxateur zich aan moet houden om zijn plaatselijke bekendheid te waarborgen. Zo mag een woning in Amsterdam alleen getaxeerd worden door taxateurs die maximaal 10 km van het taxatie-object zijn gevestigd. Staat de woning buiten Amsterdam of op de Waddeneilanden, zijn de maximale afstanden 20 of 30 km. Zo wordt gegarandeerd dat deze taxateurs de regionale markt goed kennen en alle ontwikkelingen in de gaten kunnen houden. Het werkgebied van de MVA omvat: Amsterdam, Abcoude, Aalsmeer, Amstelveen, Badhoevedorp, Diemen, Landsmeer, Ouderkerk aan de Amstel, Uithoorn, Waterland, de Zaanstreek en Zwanenburg. Er is daarom altijd een deskundige MVA/NVM-taxateur bij je in de buurt.

De geldverstrekker wil de waarde voor en na de verbouwing weten. Kan dit in hetzelfde taxatierapport worden opgenomen?

Dit kan zeker in hetzelfde rapport worden opgenomen, maar dan moet je dat wel bij de taxatie-opdracht bij je MVA/NVM-taxateur aangeven dat je dit wil en een schriftelijke verbouwingsspecificatie overhandigen aan de taxateur. Bij deze specificatie is het niet nodig, maar wel handig, om bouwtekeningen aan te leveren.

Waar vind ik een MVA/NVM-taxateur?

Voor een MVA/NVM-taxateur kijk je in onze lijst van deskundige taxateurs neem je direct contact op met een taxateur naar keuze.

Vind een taxateur