Nieuws

ChatGPT een privacy probleem?

Het is natuurlijk een uitkomst om de kunstmatige intelligentie gesprekken te laten voeren, te laten adviseren of e-mails, blogs, vlogs, social media en woningteksten te laten schrijven of controleren. Maar wat gebeurt er met alle data die je invoert in het programma? Waar gaat die data naartoe? Wat doet het programma ermee? Onlangs stelde de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens die vragen aan OpenAI. De toezichthouder maakt zich zorgen over de manier waarop bedrijven zoals OpenAI omgaan met gevoelige data.

ChatGPT vergeet nooit
ChatGPT en soortgelijke programma’s werken met een taalmodel dat enorme hoeveelheden data nodig heeft om te functioneren en te verbeteren. Hoe meer data het model krijgt, hoe beter het wordt in het detecteren van patronen, het anticiperen op wat er zal volgen en het genereren van plausibele tekst. ChatGPT leert van de data die wij invoeren en wordt zo steeds slimmer! Het programma vergeet niet, maar gebruikt…

Wat is het privacy-beleid van ChatGPT?
Als we ChatGPT’s beleid voor privacy bekijken, staat daarin beschreven dat de tool data haalt uit drie verschillende bronnen:

1. Accountinformatie die je zelf invoert als je je aanmeldt voor gebruik;
2. informatie uit de vragen/teksten en opdrachten die je in het programma typt;
3. data die jou uniek maken (IP-adres en locatie) door middel van cookies.

Punt 1 en 3 gelden voor vrijwel elke website waar je een account hebt. Het is punt 2 waar je je meer zorgen over moet maken (en waar de Autoriteit Persoonsgegevens vragen over stelt). Want wat gebeurt er met persoonlijke informatie die je invoert in ChatGPT? En vergis je niet, dat doen we allemaal. Denk bijvoorbeeld aan een tekst die je wil laten controleren op spelling waarin gegevens van klanten staan. Of je eigen naam, telefoonnummer en positie binnen het bedrijf waarvoor je werkt. Je voert persoonlijke informatie in voordat je het doorhebt! En zoals gezegd: het programma vergeet niet, maar gebruikt…

Echter, OpenAI geeft sinds kort wel de mogelijkheid om de chatgeschiedenis in ChatGPT uit te zetten. Door dit te doen worden de gesprekken (en eventuele persoonlijke informatie) niet gebruikt voor het trainen van de AI-modellen. Voor meer informatie hierover, check deze link.

Blokkade
Eerder besloot in Italië de privacywaakhond tot een tijdelijke blokkade van ChatGPT, omdat OpenAI zich niet zou houden aan de regels voor het gebruiken van persoonlijke informatie. De Nederlandse regulator vraagt zich ook af of persoonlijke informatie gebruikt wordt om het systeem verder te trainen. Tot op heden is er nog geen antwoord gekomen van OpenAI. Bedenk je dus nog eens twee keer wat er in je prompts staat voordat je op enter drukt en onthoud dat niets van wat je invoert, verdwijnt!

Meer weten
Wil je meer weten over ChatGPT en wat wel de kracht kan zijn in de makelaardij? Schrijf je dan in voor onze cursus bij de MVA Academie: Artificial Intelligence in de makelaardij – ChatGPT. Klik hier voor meer informatie.