Hoe verloopt het kopen van een huis in Amsterdam?

Stappenplan voor het kopen van een woning in Amsterdam en omstreken

Wat je moet weten over het koopproces


Het kopen van een huis in Amsterdam is een spannende en complexe onderneming. De woningmarkt is competitief en het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Met de juiste begeleiding kun je echter zorgen voor een soepel verloop van het proces. Een aankoopmakelaar speelt hierbij een cruciale rol. In dit blog nemen we je stap voor stap mee door het koopproces en leggen we uit hoe een makelaar je ondersteunt.

Stap voor stap - de tijdlijn van aankoop

  • Vinden van een gecertificeerde makelaar – Een goede makelaar begeleidt je door het hele proces. Met een gecertificeerde MVA-makelaar kies je voor betrouwbaarheid en deskundigheid. Hier vind je jouw MVA-makelaar.

  • Oriëntatie en hypotheekadvies – Bereken je maximale hypotheek en bespreek je mogelijkheden met een financieel adviseur.

  • Zoektocht en bezichtigingen – In overleg met jouw makelaar spreek je af hoeveel deze voor jou zal doen. Wil je zelf woningen zoeken? Of wil je dat jouw makelaar jouw helpt? Jullie maken van tevoren duidelijke afspraken.

  • Bieden en onderhandelen – Hier komt de meerwaarde van een gecertificeerd makelaar echt naar voren. Voor het uitbrengen van een strategisch bod heb je marktkennis en ervaring nodig. De MVA-makelaar helpt je bij het bieden op jouw droomhuis.

  • Voorbehoud van financiering – Om risico’s te beperken, is het verstandig om een voorbehoud van financiering op te nemen in de koopakte. Hiermee kun je zonder boete van de koop afzien als je de hypotheek niet rond krijgt binnen de afgesproken termijn (meestal 4 tot 6 weken).

  • Koopakte en bedenktijd – In deze fase teken je de koopakte en als de wettelijke bedenktijd voorbij is en een bank jou een hypotheek heeft gegeven, dan is het huis van jou. Jouw makelaar leest mee en begeleidt je.

  • Hypotheek afronden en notaris – Jouw hypotheekadviseur regelt de hypotheek en de notaris regelt de juridische overdracht. Ook hier leest jouw makelaar mee en geeft advies.

  • Oplevering en sleuteloverdracht – Jouw MVA-makelaar en jij controleren de woning bij de eindinspectie en jij ontvangt de sleutels.

1. Vinden van een gecertificeerde makelaar

Voordat je begint met zoeken, is het belangrijk om een gecertificeerde makelaar te vinden die je door het proces kan begeleiden. Een makelaar is essentieel voor het navigeren door de complexe woningmarkt in Amsterdam. Ze hebben uitgebreide kennis van de lokale markt, zijn op de hoogte van de actuele vraag en bieden advies over de beste strategieën om een woning te vinden.

Een gecertificeerde MVA-makelaar kan je helpen met het vinden van de juiste woning, het onderhandelen over de prijs en het adviseren bij juridische zaken. Het is belangrijk om een makelaar te kiezen die je vertrouwt en die goed begrijpt wat je zoekt in een woning.

2. Oriëntatie en hypotheekadvies

Zodra je een makelaar hebt gevonden, is het tijd om te oriënteren. Het is belangrijk om je financiële mogelijkheden goed in kaart te brengen. Dit betekent dat je met een hypotheekadviseur moet praten om te bepalen hoeveel je kunt lenen en wat je maandlasten zullen zijn. Een makelaar kan je ook doorverwijzen naar betrouwbare hypotheekadviseurs, zodat je goed voorbereid kunt beginnen met je zoektocht.

Met je budget duidelijk voor ogen, kan je makelaar je helpen bij het vinden van woningen die binnen je financiële bereik vallen. Dit zorgt ervoor dat je niet teleurgesteld raakt als je een woning vindt die uiteindelijk te duur blijkt.

3. Zoektocht en bezichtigingen

Nu de financiën op orde zijn, begint de zoektocht naar je droomhuis! Het aanbod in Amsterdam kan overweldigend zijn, maar een makelaar helpt je om woningen te vinden die voldoen aan je wensen en binnen je budget passen.

Bij het plannen van bezichtigingen zal de makelaar je begeleiden door de woning en wijzen op zaken die je misschien zelf niet opmerkt, zoals mogelijke verborgen gebreken of juridische complicaties. Dit bespaart je niet alleen tijd, maar voorkomt ook onaangename verrassingen.

4. Bieden en onderhandelen

Heb je je droomwoning gevonden? Dan is het tijd om een bod uit te brengen. In een markt zoals die van Amsterdam kan het zijn dat je moet overbieden om je kansen te vergroten. Een ervaren aankoopmakelaar weet precies hoe dit werkt en helpt je bij het bepalen van een strategisch bod.

De makelaar onderhandelt namens en in overleg met jou. Ze gebruiken hun kennis van de markt en de woning om een bod te plaatsen dat realistisch is, maar ook aantrekkelijk voor de verkoper. Dit vergroot je kans om de woning te bemachtigen.

Bouwkundige keuring – altijd doen!

Wij raden aan altijd een bouwkundige keuring te laten uitvoeren, vooral bij oudere woningen. Dit voorkomt onverwachte kosten door verborgen gebreken. Het is verstandig om de kosten van de keuring mee te nemen in je financiële planning. Sommige hypotheekverstrekkers eisen een bouwkundige keuring als de woning ouder is dan een bepaald aantal jaar.

Een aankoopmakelaar kan je ook hierin adviseren. Ze kunnen je doorverwijzen naar betrouwbare bouwtechnische experts en ervoor zorgen dat de keuring plaatsvindt op een moment dat het proces niet vertraagt. Bovendien zal de makelaar eventuele gebreken meenemen in de onderhandelingen, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan na de aankoop.

5. Voorbehoud van financiering en koopakte

Wanneer je bod is geaccepteerd, wordt de koopakte opgesteld. In overleg met je hypotheekadviseur wordt bepaald wat haalbaar is. De hypotheekadviseur geeft advies of voorbehoud van financiering nodig is. Voorbehoud van financiering houdt in dat je de koop kunt ontbinden als je de hypotheek niet rond krijgt, dit beschermt jou tegen financiële risico's.

De makelaar speelt een cruciale rol in deze stap door ervoor te zorgen dat de koopakte goed is opgesteld en dat de voorbehouden correct zijn opgenomen. Ze zorgen ervoor dat je de juiste ontbindende voorwaarden hebt, zoals het voorbehoud van financiering, zodat je in geval van problemen met de financiering zonder gevolgen kunt afzien van de koop.

6. Hypotheek rondkrijgen en notaris

Na het ondertekenen van de koopakte begint het proces van het regelen van de hypotheek. De makelaar blijft in deze fase je steun en zorgt ervoor dat alle benodigde documenten op tijd bij de bank komen. Ze kunnen je helpen bij de afstemming met de notaris, zodat alles volgens plan verloopt.

De notaris zal de leveringsakte en de hypotheekakte opstellen, en de overdracht van de woning wordt voorbereid. Een makelaar neemt de conceptaktes van de notaris door en begeleid je hierbij. Jouw makelaar houdt je op de hoogte van de voortgang en zorgt ervoor dat er geen vertragingen zijn bij het afronden van de financiering.

7. Oplevering en sleuteloverdracht

Op de dag van de sleuteloverdracht en de eindinspectie ben je eindelijk klaar om je nieuwe woning in bezit te nemen. De makelaar helpt je de eindinspectie, waarbij je samen de woning inspecteert om te controleren of alles volgens afspraak is uitgevoerd. Dit is ook het moment om te kijken of er eventuele gebreken zijn die opgelost moeten worden voordat de uiteindelijke overdracht plaatsvindt.

Als er problemen zijn, kan de makelaar met de verkoper onderhandelen over de oplossing. Zodra alles in orde is, ontvang je de sleutels van je nieuwe woning en ben je officieel de eigenaar.

Meer weten over een huis kopen in Amsterdam en omgeving?

Het kopen van een woning in Amsterdam kan een uitdagend proces zijn, maar met de hulp van een deskundige makelaar wordt alles een stuk eenvoudiger. Wil je meer weten over het koopproces? Ga naar de FAQ pagina met de meestgestelde vragen over het aankoopproces van een woning in Amsterdam.
Of neem contact met ons op een van onze aankoopmakelaars.

Over dit blog

Dit blog is geschreven door de Makelaarsvereniging Amsterdam en gecheckt op correctheid door Suzanne de Bruijn, register makelaar bij MVA-lid Dutch Housing Centre B.V..