Het kopen van een huis in Amsterdam is een spannende aangelegenheid. De kans is groot dat je vragen hebt over het proces en dat je misschien niet helemaal thuis bent in het jargon. Hieronder hebben we een aantal veel gestelde vragen voor je verzameld met de bijbehorende antwoorden.
Voor zowel particulieren als voor bedrijven hebben we een uitgebreide pagina met veelgestelde vragen. Kies hieronder jouw route.
Dit zijn de 5 meest gestelde vragen op onze website door woningzoekers.
Wat houdt ‘kosten koper’ (k.k.) in?
Je zult vast al gezien hebben dat bij vrijwel alle huizen (behalve bij nieuwbouw), de term k.k. vermeld staat. Deze afkorting staat voor ‘kosten koper’. Dit houdt in dat de extra kosten die bij de overdracht komen, door de koper betaald moeten worden. Gemiddeld bedraagt ‘kosten koper’ ongeveer 5% van de koopprijs, dus houdt daar ook rekening mee in je zoektocht naar een huis in Amsterdam!
Wat betekent ‘onder bod’ zijn?
Als de makelaar aangeeft ‘onder bod’ te zijn, betekent dit dat hij een serieuze gegadigde heeft voor het huis. Bezichtigingen kunnen wel nog ingepland worden, maar dan moet de makelaar duidelijk aangeven dat de woning ‘onder bod’ is.
Wat houdt een puntensysteem in bij huur?
Het puntensysteem bepaalt de maximale huurprijs van een sociale-huurwoning. Het puntensysteem geldt niet voor huurwoningen in de vrije sector. Bij deze woningen bepalen verhuurder en huurder zelf de huurprijs. Er is dan geen maximale huurprijs.
Wat is de betekenis van sleutelgeld?
Sleutelgeld is geld dat de verhuurder aan de nieuwe huurder vraagt voordat deze de woning in mag. Ook vertrekkende huurders vragen soms geld in ruil voor de sleutel van het huis. Sleutelgeld vragen is wettelijk niet toegestaan. Het vragen van sleutelgeld is een onredelijk beding in de huurovereenkomst. Het levert één van de partijen (in dit geval de verhuurder) of een derde (in dit geval de vertrekkende huurder) een onredelijk voordeel op.
Heb je toch sleutelgeld betaald, dan kun je dit via de rechter terugvorderen. Je moet dan wel bewijzen dat het betaald is, bijvoorbeeld met een kwitantie of via getuigen (geen familie).
Wordt het taxatierapport ook geaccepteerd door Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?
Jazeker! Een gevalideerd taxatierapport dat door een MVA/NVM-taxateur is opgemaakt voldoet aan alle eisen die worden gesteld door de Nationale Hypotheek Garantie bij aankoop of (her)financiering.