Wanneer iemand wil wonen in de metropoolregio Amsterdam, zijn er vele keuzes te maken. Ga je huren of kopen, nieuwbouw of bestaande bouw, in welk dorp, stadsdeel, wijk of buurt? Wil je in de buurt van winkels wonen of zoek je juist liever het groen op? Of wil je juist je huis verhuren, verkopen of laten veilen? Elke vraag omtrent wonen in de metropoolregio Amsterdam kan beantwoord worden door de MVA-makelaars.
Zelfs na het ondertekenen van het koopcontract kan de consument koper, zonder opgaaf van reden, de koop ongedaan maken. Dit kan de koper doen binnen de bedenktijd die is afgesproken in de koopovereenkomst. Deze bedenktijd moet wettelijk gezien minimaal drie dagen zijn en gaat in op de dag nadat de koopovereenkomst door beide partijen is getekend en loopt na de overeengekomen duur af om middernacht.
Heb je serieuze kijkers gehad voor je huis in Amsterdam en lijken jullie het eens te zijn over de prijs en de voorwaarden? Dan maakt de notaris onder toezicht van de verkoopmakelaar een koopcontract op dat beide partijen moeten ondertekenen. Pas wanneer dit contract door beide partijen is ondertekend, is de koop officieel en rechtsgeldig volgens de Wet Koop onroerende zaken. Het kan zijn dat er in het koopcontract boeteclausules zijn opgenomen die in werking gesteld worden wanneer één van de partijen de verplichtingen niet nakomt.
Bij de verkoop van een huis worden, naast de kosten van het huis zelf, nog kosten gerekend voor de notaris, overdrachtsbelasting en kadasterkosten. Wanneer jij je huis verkoopt in Amsterdam worden deze kosten gewoonlijk gedragen door de koper van je huis. Je MVA-makelaar zorgt ervoor dat er ‘(k.k.)’ achter de vraagprijs van je huis komt te staan wanneer deze op websites wordt geplaatst. Je koper moet rekening houden met ‘kosten koper’ van ongeveer 5% van de koopsom.
Onder ‘kosten koper’ vallen nooit de makelaarskosten. Als jij als verkoper een makelaar inschakelt voor de verkoop van je woning in Amsterdam, zal jij deze kosten zelf moeten dragen. Hetzelfde geldt voor de koper; wanneer hij of zij een aankoopmakelaar heeft ingeschakeld, moeten hij/zij deze ook zelf betalen.
Het komt soms voor dat de kosten voor de notaris, overdrachtsbelasting en kadasterkosten niet door de koper betaald worden zoals bij ‘kosten koper’, maar door jou als verkopende partij. Dan wordt het ‘vrij op naam’ genoemd. Dit komt voornamelijk voor bij nieuwbouwhuizen. De vraagprijs die je dan noemt, is inclusief de kosten voor de notaris, overdrachtsbelasting en kadasterkosten. Bij nieuwbouw is er veelal sprake van btw. Deze kosten zal je na de officiële verkoop dus zelf moeten afdragen.
Net als bij ‘kosten koper’, valt de courtage voor je makelaar nooit binnen de ‘vrij op naam’. Deze kosten zal je dus zelf nog moeten afdragen.
Het schriftelijkheidsvereiste bij een consumentenkoop houdt in dat de verkoop van je huis pas officieel is, wanneer beide partijen het koopcontract hebben ondertekend. Mondelinge afspraken zijn dus niet rechtsgeldig bij de verkoop van een huis.
De Wet Koop onroerende zaken is per 1 september 2003 in werking getreden. De wet regelt onder andere de bedenktijd en het schriftelijkheidsvereiste.
Je MVA-makelaar mag zeker met meerdere mensen tegelijk onderhandelen. Wel moet je MVA-makelaar dit bij iedereen kenbaar maken om het proces zo transparant mogelijk te houden.
Als de makelaar aangeeft ‘onder bod’ te zijn, betekent dit dat hij een serieuze gegadigde heeft voor het huis. Bezichtigingen kunnen wel nog ingepland worden, maar dan moet de makelaar duidelijk aangeven dat de woning ‘onder bod’ is.
Wanneer je je huis te koop hebt aangeboden en een geïnteresseerde doet een bod op je huis, ben je nog niet in onderhandeling. Pas wanneer jij als verkopende partij een reactie hebt gegeven op het bod mag je spreken van onderhandeling. Zo kan de koper dus niet afdwingen dat je in onderhandeling bent.
Een optie in juridische zin geeft een partij de mogelijkheid om door een eenzijdige verklaring een koopovereenkomst met een andere partij te sluiten. Partijen zijn het dan wel eens over de voorwaarden van de koop, maar de koper krijgt bijvoorbeeld nog een week bedenktijd.
Bij de verkoop van een nieuwbouwwoning is zo’n optie nog wel gebruikelijk. Bij het verkopen van een bestaande woning wordt vaak ten onrechte het begrip ‘optie’ gebruikt. Dan heeft het de betekenis van bepaalde toezeggingen die jouw makelaar kan doen aan een belangstellende koper tijdens het onderhandelingsproces. Zo’n toezegging kan bijvoorbeeld inhouden dat een belangstellende koper een paar dagen de tijd krijgt om na te denken over een bod.
Jouw verkoopmakelaar zal in de tussentijd proberen niet met een andere partij in onderhandeling te gaan. De belangstellende koper kan deze tijd gebruiken om een beter inzicht te krijgen in zijn financiering of in de gebruiksmogelijkheden van de woning. Een potentiële koper kan een optie niet eisen, jij en je MVA-makelaar beslissen zelf of er in een onderhandelingsproces bepaalde toezeggingen worden gedaan.
Je mag altijd het systeem van verkoop wijzigen en één van de partijen mag ook de onderhandeling beëindigen. Zeker in Amsterdam is het mogelijk dat er zo veel belangstellenden zijn voor je huis, dat ze de vraagprijs benaderen, bieden of overbieden. Dan kan het moeilijk zijn om te bepalen wie de beste koper is tegen welke voorwaarden. In dat geval kan je met je MVA-makelaar besluiten om een andere biedprocedure in te stellen. Een verandering van het systeem van verkoop kan alleen nadat alle eventuele gedane toezeggingen zijn nagekomen.
Een voorbeeld van een ander systeem van verkoop is een inschrijvingsprocedure. Alle bieders krijgen dan een gelijke kans om een hoogste bod uit te brengen. Je MVA-makelaar kan je meer vertellen over deze procedure en hoe dit in zijn werk gaat.
Het antwoord is ja. De vraagprijs is alleen een uitnodiging tot het doen van een bod. Daarom kun je besluiten de vraagprijs te verlagen of te verhogen gedurende het proces. Tijdens een onderhandeling worden er vaak meerdere biedingen gedaan door de potentiële koper waar jij vervolgens weer op kan reageren. De laatste biedingen in dit proces zijn geldig, dus jij mag je tegenbod weer verhogen en de koper mag zijn bod altijd verlagen.
Nee. Het hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, heeft namelijk in een vonnis bepaald dat de vraagprijs van een woning een uitnodiging is tot het doen van een bod door een koper.
Het kan zijn dat je nog een algemene vraag hebt over de gang van zaken bij het verkopen van je huis in Amsterdam of over bepaald vakjargon. Deze vraag kan je stellen aan ons via het contactformulier. Wij zullen er dan voor zorgen dat jouw vraag met antwoord wordt toegevoegd aan deze lijst zodat ook anderen profijt hebben van deze kennis.
Als je een specifieke vraag hebt over de verkoop van jouw huis in Amsterdam, raden we je aan om een verkoopmakelaar te zoeken en je vraag aan hem of haar te stellen.
Het is niet de makelaar die de prijs van een huis in Amsterdam bepaalt, maar de verkoper in overleg met de makelaar. Het kan zijn dat jij vindt dat de prijs veel te hoog is, dan kun je daarover onderhandelen.
In de koopovereenkomst wordt een bedenktijd gespecificeerd. Deze bedenktijd moet wettelijk minimaal drie dagen zijn en is bedoeld om de consument/koper gelegenheid te geven om, zonder opgaaf van reden, de koop nog te kunnen ontbinden, zelfs na het tekenen van de koopovereenkomst. Deze bedenktijd gaat in op de dag nadat de koopovereenkomst door beide partijen is getekend en loopt na de overeengekomen duur af om middernacht. Dus wanneer op maandag de koopovereenkomst is getekend en de bedenktijd is drie dagen, zal deze ingaan op dinsdag en verloopt deze op donderdag om 23:59 uur.
Je zult vast al gezien hebben dat bij vrijwel alle huizen (behalve bij nieuwbouw), de term k.k. vermeld staat. Deze afkorting staat voor ‘kosten koper’. Dit houdt in dat de extra kosten die bij de overdracht komen, door de koper betaald moeten worden. Gemiddeld bedraagt ‘kosten koper’ ongeveer 5% van de koopprijs, dus houdt daar ook rekening mee in je zoektocht naar een huis in Amsterdam!
Overdrachtsbelasting; 2% van de woningprijs;
notariskosten voor de akte van levering;
kadasterkosten voor inschrijving akte van levering.
Onder ‘kosten koper’ vallen nooit de makelaarskosten. Als een verkoper een makelaar inschakelt voor de verkoop van zijn/haar woning, zal de verkoper zelf deze kosten dragen. Eveneens geldt dit wanneer jij een aankoopmakelaar in de arm neemt, deze kosten komen voor jouw rekening.
Soms neemt de verkoper van het huis de kosten voor de overdracht van de woning op zich, meestal bij nieuwbouwwoningen. De woning wordt dan ‘vrij op naam’ aangeboden.
De koper betaalt bij ‘vrij op naam’ wel zelf de kadasterkosten voor het inschrijven van de hypotheekakte en de notariskosten voor het opmaken van de hypotheekakte. Onder ‘vrij op naam’ vallen nooit de makelaarskosten. Als jij een aankoopmakelaar hebt ingeschakeld, moet je de kosten voor deze makelaar zelf betalen.
De koop van een woning (door een consument) is pas gesloten als de schriftelijke koopovereenkomst door zowel koper als verkoper is getekend. Door meerdere gerechtshoven is bevestigd dat, tot die tijd, er geen rechtsgeldige koop tot stand is gekomen. Indien een koopovereenkomst ten aanzien van een woning niet schriftelijk wordt vastgelegd conform artikel 7:2 BW, is de sanctie nietig.
De Wet Koop onroerende zaken is per 1 september 2003 in werking getreden. Deze wet regelt onder andere de bedenktijd en het schriftelijkheidsvereiste.
Als er meerdere mensen zijn die interesse hebben in hetzelfde huis, mag de makelaar altijd met alle partijen onderhandelen. Hij moet hier wel transparant over zijn en dit aan alle betrokkenen kenbaar maken.
Als de makelaar aangeeft ‘onder bod’ te zijn, betekent dit dat hij een serieuze gegadigde heeft voor het huis. Bezichtigingen kunnen wel nog ingepland worden, maar dan moet de makelaar duidelijk aangeven dat de woning ‘onder bod’ is.
Wanneer je je huis te koop hebt aangeboden en een geïnteresseerde doet een bod op je huis, ben je nog niet in onderhandeling. Pas wanneer jij als verkopende partij een reactie hebt gegeven op het bod mag je spreken van onderhandeling. Zo kan de koper dus niet afdwingen dat je in onderhandeling bent.
Een optie in juridische zin geeft een partij de mogelijkheid om door een eenzijdige verklaring een koopovereenkomst met een andere partij te sluiten. Partijen zijn het dan wel eens over de voorwaarden van de koop, maar de koper krijgt bijvoorbeeld nog een week bedenktijd.
Bij de verkoop van een nieuwbouwwoning is zo’n optie nog wel gebruikelijk. Bij het verkopen van een bestaande woning wordt vaak ten onrechte het begrip ‘optie’ gebruikt. Dan heeft het de betekenis van bepaalde toezeggingen die jouw makelaar kan doen aan een belangstellende koper tijdens het onderhandelingsproces. Zo’n toezegging kan bijvoorbeeld inhouden dat een belangstellende koper een paar dagen de tijd krijgt om na te denken over een bod.
Jouw verkoopmakelaar zal in de tussentijd proberen niet met een andere partij in onderhandeling te gaan. De belangstellende koper kan deze tijd gebruiken om een beter inzicht te krijgen in zijn financiering of in de gebruiksmogelijkheden van de woning. Een potentiële koper kan een optie niet eisen, jij en je MVA-makelaar beslissen zelf of er in een onderhandelingsproces bepaalde toezeggingen worden gedaan.
Een verkoopmakelaar mag de procedure wijzigen. Soms zijn er zoveel belangstellenden die de vraagprijs benaderen, bieden of overbieden, dat het moeilijk is om te bepalen wie de beste koper is. In dat geval kan de verkopende makelaar – natuurlijk in overleg met de verkoper – besluiten de lopende onderhandeling af te breken en de biedprocedure te wijzigen. Als er in dit geval al toezeggingen zijn gedaan, moeten deze wel nagekomen worden.
Wanneer deze zijn nagekomen, kan er bijvoorbeeld een inschrijvingsprocedure worden gestart waarbij alle bieders een gelijke kans hebben om het hoogste bod uit te brengen. Kom je een huis in Amsterdam tegen dat volgens dit principe werkt? Neem dan contact op met de MVA-makelaar van de verkopende partij voor een toelichting over de procedure.
De MVA kent geen (advies)tarieven of richtlijnen voor het berekenen van het honorarium, taxatiekosten, kosten voor beheer, etc. van een makelaar. Elke makelaar bepaalt zelf zijn of haar tarieven en die kunnen dus per makelaarskantoor verschillen. Dit betekent dat je je zelf goed moet verdiepen in wat je verwacht van een makelaar en tegen welke kosten hij zijn diensten aanbiedt. Dit voorkomt teleurstellingen of onverwachte kosten achteraf.
De Makelaarsvereniging Amsterdam publiceert elk kwartaal de cijfers van de woningmarkt in regio Amsterdam, waaronder ook Waterland en de Zaanstreek vallen. Daarnaast kun je bij elke MVA-makelaar terecht voor informatie over de meest recente marktontwikkelingen in de regio waar hij of zij specifiek actief in is. Zij kennen de lokale markt uiteraard het best.
Deze lijst met veel gestelde vragen over het kopen van een huis in Amsterdam is altijd in ontwikkeling. Heb je zelf een vraag waar je graag antwoord op wil hebben, waar ook anderen profijt van kunnen hebben? Neem dan contact met ons op om antwoord te krijgen en deze vragenlijst uit te breiden.
Wanneer je een vraag hebt over jouw specifieke situatie, adviseren we je om contact op te nemen met een van de bij de MVA aangesloten makelaars in Amsterdam.
Het aantal huurpunten is bepalend of een woning wel of niet in de vrije sector valt. Het puntensysteem, ook wel het woningwaarderingsstelsel genoemd, geeft de kwaliteit van een huurwoning in punten weer. Elk onderdeel van de woning, zoals de oppervlakte, de WOZ-waarde en het energielabel krijgt punten. Wellicht kun je jouw woning slim aanpassen om zodoende in de vrije sector te komen. Controleer ook of jouw woning een monumentale status heeft. Bij vrije sector-woningen bepalen jij en jouw huurder zelf de huurprijs. Er geldt dan geen maximale huurprijs.
Naast de publiekrechtelijke regels van de gemeente of de rijksoverheid, zijn de bepalingen uit de splitsingsakte van belang. In de splitsingsakte kan namelijk de mogelijkheid tot verhuur beperkt worden. In veel splitsingsaktes is bepaald dat verhuur slechts is toegestaan na toestemming van het bestuur van de Vereniging van Eigenaren dan wel de vergadering. Eveneens mag het appartement niet worden gebruikt in strijd met de bestemming die is opgenomen in de akte van splitsing.
Om je huis te verhuren, heb je toestemming nodig van je geldverstrekker. Je mag niet zomaar je huis verhuren met hypotheek. Je kunt je gehele woning verhuren of een deel van de woning terwijl je er zelf nog woont. In beide gevallen moet je toestemming vragen. Daarbij is de kans groot dat je die toestemming níet krijgt.
Je huis verhuren met hypotheek, houdt in dat er een huurder in je huis komt. Huurders zijn in Nederland goed beschermd en kunnen niet zomaar uit huis gezet worden. Dat is een reden voor de geldverstrekker om die toestemming niet te verlenen. Laat je informeren door jouw hypotheekadviseur als je overweegt jouw woning te verhuren.
Een standaardhuurovereenkomst van internet voldoet niet. Het is maatwerk, voor elke ruimte, elke huurder en elke termijn. Bovendien wijzigen de wet- en regelgeving en het huurpuntenstelsel voortdurend. Laat een contract daarom altijd opstellen door een deskundige MVA-makelaar.
De wet- en regelgeving verandert regelmatig rondom de huurcontracten. Op dit moment zijn huurcontracten voor een onbepaalde tijd en huurcontracten voor bepaalde tijd met terugkeerclausule gangbaar. Neem contact op met een MVA-makelaar om de huidige stand van zaken door te spreken.
Bij een sociale-huurwoning gelden maximale huurprijzen en een maximale huurverhoging. Als huurder van een sociale-huurwoning kun je eventueel ook huurtoeslag krijgen. In de vrije sector gelden deze regels niet.
Het puntensysteem bepaalt de maximale huurprijs van een sociale-huurwoning. Het puntensysteem geldt niet voor huurwoningen in de vrije sector. Bij deze woningen bepalen verhuurder en huurder zelf de huurprijs. Er is dan geen maximale huurprijs.
Sleutelgeld is geld dat de verhuurder aan de nieuwe huurder vraagt voordat deze de woning in mag. Ook vertrekkende huurders vragen soms geld in ruil voor de sleutel van het huis. Sleutelgeld vragen is wettelijk niet toegestaan. Het vragen van sleutelgeld is een onredelijk beding in de huurovereenkomst. Het levert één van de partijen (in dit geval de verhuurder) of een derde (in dit geval de vertrekkende huurder) een onredelijk voordeel op.
Heb je toch sleutelgeld betaald, dan kun je dit via de rechter terugvorderen. Je moet dan wel bewijzen dat het betaald is, bijvoorbeeld met een kwitantie of via getuigen (geen familie).
Neem bij problemen met onderhoud of gebreken aan de huurwoning eerst contact op met jouw verhuurder. Kom je er samen niet uit? Dan kun je verschillende dingen doen. Zoals huurverlaging aanvragen bij de Huurcommissie. Huur je een woning in de vrije sector? Dan zul je in de meeste gevallen naar de rechter moeten.
Servicekosten zijn kosten die bovenop de kale huur van een woning komen. Bijvoorbeeld kosten voor schoonmaak, tuinonderhoud, stoffering en meubilering en de huismeester. Kosten voor nutsvoorzieningen zijn de kosten voor gas, water en elektriciteit waarvoor de huurder een eigen meter heeft.
Als er een beschrijving van de woning is gemaakt dan dient de huurder de woning op te leveren volgens deze beschrijving. De woning wordt doorgaans beschreven in het inspectierapport, waarin wordt omschreven in welke bouwkundige staat de woning bij het begin van de huurovereenkomst aan de huurder is opgeleverd.
Vaak worden aan dit inspectierapport foto’s toegevoegd. Indien er geen inspectierapport is opgesteld bij het begin van de huur dan mag de huurder de huurwoning opleveren zoals deze is bij het einde van de huurovereenkomst.
Wanneer jij een huis in Amsterdam wil laten taxeren en je hebt een MVA/NVM-taxateur gevonden die dit voor je kan doen, geef je deze taxateur een taxatie-opdracht. De taxateur zal dan onderzoek doen en een rapport uitbrengen over de woning. Wanneer je een taxatie-opdracht geeft, zit een bouwkundige keuring hierbij niet inbegrepen. Als je deze ook wilt uitvoeren, vraag je aan je MVA/NVM-taxateur wat de opties hiervoor zijn.
Alle MVA/NVM-taxateurs zijn aangesloten bij de brancheorganisatie NVM en zijn gecertificeerd via het NRVT. Ook zijn de MVA/NVM-taxateurs aangesloten bij het validatie-instituut NWWI. Het NRVT en het NWWI stellen strenge toelatingseisen aan de taxateurs. Een taxatie uitgevoerd door een MVA/NVM-taxateur zal daarom door elke geldverstrekker geaccepteerd worden.
Jazeker! Een gevalideerd taxatierapport dat door een MVA/NVM-taxateur is opgemaakt voldoet aan alle eisen die worden gesteld door de Nationale Hypotheek Garantie bij aankoop of (her)financiering.
Om tot een juiste waardering van een woning te komen, is het van belang dat een taxateur kennis heeft van de plaatselijke huizenmarkt en omstandigheden. In de Werkgebiedregeling van het NRVT staan richtlijnen waar een taxateur zich aan moet houden om zijn plaatselijke bekendheid te waarborgen. Zo mag een woning in Amsterdam alleen getaxeerd worden door taxateurs die maximaal 10 km van het taxatie-object zijn gevestigd. Staat de woning buiten Amsterdam of op de Waddeneilanden, zijn de maximale afstanden 20 of 30 km. Zo wordt gegarandeerd dat deze taxateurs de regionale markt goed kennen en alle ontwikkelingen in de gaten kunnen houden.
Het werkgebied van de MVA omvat: Amsterdam, Abcoude, Aalsmeer, Amstelveen, Badhoevedorp, Diemen, Landsmeer, Ouderkerk aan de Amstel, Uithoorn, Waterland, de Zaanstreek en Zwanenburg. Er is daarom altijd een deskundige MVA/NVM-taxateur bij je in de buurt.
Dit kan zeker in hetzelfde rapport worden opgenomen, maar dan moet je dat wel bij de taxatie-opdracht bij je MVA/NVM-taxateur aangeven dat je dit wil en een schriftelijke verbouwingsspecificatie overhandigen aan de taxateur. Bij deze specificatie is het niet nodig, maar wel handig, om bouwtekeningen aan te leveren.
Voor een MVA/NVM-taxateur kijk je in onze lijst van deskundige taxateurs neem je direct contact op met een taxateur naar keuze.