Nieuws

Wat heeft de woningmarkt nodig? Meer woningen en transparantie in het aan- en verkoopproces

Het woningaanbod is het afgelopen kwartaal verder teruggelopen. Het aanbod in het tweede kwartaal bedroeg 1.203 woningen (6% daling). Het lage aanbod in combinatie met de lage rente en de vele woningzoekenden zorgt ervoor dat de prijzen blijven stijgen en dat veel kopers teleurgesteld worden.    

‘Oneerlijke Biedingspraktijken’ Vereniging Eigen Huis 
Na de analyse van het meldpunt ‘Oneerlijke Biedingspraktijken’ concludeerde Vereniging Eigen Huis (VEH) dat door een gebrek aan regels en duidelijke afspraken over verkoopprocedures, veel makelaars de ethische grenzen van huizenkopers overschrijden. VEH heeft in het tweede kwartaal 600 meldingen ontvangen, waarvan 33 meldingen uit Amsterdam (totaal aantal klachten Amsterdam volgens het rapport, onbekend hoeveel van deze makelaars aangesloten zijn bij een branchevereniging). Wat betekent dit concreet voor deze regio?

Hieronder een kort overzicht.
Aantal verkochte woningen Q2                                1.976
Aantal bezichtigingen (gem. 25 per woning)           49.400 bezichtigingen
Aantal klachten                                                         33
Percentage klachten                                                 0,07% 

Jerry Wijnen, voorzitter MVA: ‘Iedere klacht nemen wij serieus en wij pleiten voor een transparante en eerlijke woningmarkt. Wij zijn daarom onaangenaam verrast door de ongenuanceerde informatie die in berichtgeving naar buiten is gebracht’.
 
Om een goed beeld te schetsen is het belangrijk om te weten wie de klacht indient (koper of verkoper) en de daarbij horende redenen. De toon van de huidige berichtgeving leidt tot imagoschade van de beroepsgroep. MVA makelaars voldoen jaarlijks aan de educatieverplichting en de bijbehorende vakbekwaamheidseisen. Deze vastgoedprofessionals zetten hun baan en kantoor niet op het spel door oneerlijk te handelen en zijn zich bewust van de maatschappelijk rol die zij vervullen. Een makelaar die zich niet 100% aan de regels houdt, zal zich moeten verantwoorden bij de Raad van Toezicht en de consequenties van eigen handelen moeten dragen.