Nieuws

Hypotheek en verduurzaming: wat moet je weten?

Een groot deel van de huiseigenaren is niet bekend met wat er mogelijk is wat betreft het verduurzamen van hun woning. Dit is vooral onduidelijk op het gebied van de hypotheek. Dit kwam naar voren uit een onderzoek van Nationale-Nederlanden. Waar een groot deel van de Nederlanders denkt dat je met een groener energielabel meer kunt lenen, is dat eigenlijk juist het tegenovergestelde. Verder is de mogelijkheid tot een hypothecaire lening die hoger is dan 100% van de woningwaarde voor velen nog onbekend. Terwijl hier voor energiebesparende maatregelen meer mogelijk is. 

Waarom extra lenen?

Het is mogelijk om achteraf geld te lenen voor de verduurzaming van je woning. Toch kan ervoor worden gekozen om dit tijdens het afsluiten van de hypotheek te doen, want dit komt namelijk met voordelen. Het is slim om de energiebesparende maatregelen met de verbouwing mee te nemen. Met deze extra hypothecaire lening heb je daar het budget al voor en dat neem je gelijk mee. De maandelijkse hypotheeklasten worden door deze lening hoger. Daar staat tegenover dat je uiteindelijk minder kosten kwijt bent aan de energierekening. Dit maakt het op lange termijn een geldbesparende optie.

Wat zijn de regels?

Je kunt je hypothecaire lening verhogen om je woning te verduurzamen. Natuurlijk zitten hier regels aan verbonden: 

Extra leenruimte

Met deze verduurzamende regeling kun je tot 6% bovenop de waarde van je woning extra lenen voor energiebesparende maatregelen. Echter zitten er wel voorwaarden verbonden aan het bedrag waarmee je je hypotheek verhoogt. Al eerder bleek dat het energielabel een belangrijke factor is: hoe slechter het energielabel, hoe meer je kunt lenen. De hypotheek voor een woning met energielabel B kan dus minder worden verhoogd dan die voor een woning met energielabel E. Ook is het van belang dat je de extra hypotheeklasten kunt betalen. 

Erkende maatregelen

Het geleende bedrag mag alleen worden uitgegeven aan maatregelen die echt helpen bij het verduurzamen van de woning. Met een laag energielabel kun je anders niet extra lenen. Ze moeten bewezen effectief zijn in het verbeteren van de energie-efficiëntie. Dit zijn maatregelen zoals spouwmuur- en vloerisolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Het is goed om te weten dat de nodige maatregelen verschillen per woning. 

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Het komt voor dat de hypotheek door omstandigheden niet betaald kan worden. Dan fungeert de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als vangnet. Wanneer je een hypotheek afsluit met NHG kun je de energiebesparing gelijk meefinancieren. Hierbij hoef je niet gelijk te bepalen welke maatregelen je gaat nemen. Wanneer er budget overblijft, moet dit worden afgelost op de lening.

Samengevat let je bij het overwegen van een extra hypothecaire lening goed op de regels en voorwaarden die van toepassing zijn. Een weloverwogen beslissing is essentieel en ga na of dit financieel haalbaar is. Voor dit financiële advies kun je terecht bij de hypotheekadviseurs. Daarnaast kan een makelaar je adviseren over de mogelijkheden binnen de woningmarkt en verduurzaming. Energiebesparende maatregelen dragen niet alleen bij aan een duurzamer huis, maar ook aan een gezondere financiële toekomst.