Verduurzamen en je hypotheek: dit moet je weten

Geplaatst op 27 november 2024

Veel huiseigenaren zijn zich niet bewust van de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen, vooral als het gaat om financiering via de hypotheek. Uit onderzoek van Nationale-Nederlanden blijkt dat er veel misvattingen zijn over de relatie tussen verduurzaming en hypotheken. Waar velen denken dat een beter energielabel meer leenruimte biedt, blijkt juist het tegenovergestelde waar. Daarnaast is de optie om meer dan 100% van de woningwaarde te lenen voor energiebesparende maatregelen bij veel mensen nog onbekend. Toch biedt dit kansen om een woning energiezuiniger te maken en tegelijkertijd financieel voordelig uit te zijn.


Waarom extra lenen voor verduurzaming?

Het financieren van energiebesparende maatregelen kan achteraf, maar het is vaak voordeliger om dit direct bij het afsluiten van de hypotheek te regelen. Door verduurzaming op te nemen in de hypotheek, is er direct budget beschikbaar en kan dit meegenomen worden in de verbouwing. Hoewel de maandelijkse hypotheeklasten stijgen door een extra lening, kunnen de besparingen op de energierekening dit op lange termijn compenseren. Dit maakt verduurzaming niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.


Hypotheekregels voor verduurzaming

Bij het verhogen van je hypotheek voor energiebesparende maatregelen gelden enkele belangrijke regels:

Extra leenruimte voor duurzaamheid

Huiseigenaren kunnen tot 6% bovenop de woningwaarde extra lenen voor verduurzaming. Dit bedrag is echter afhankelijk van het energielabel van de woning. Hoe slechter het label, hoe hoger het bedrag dat extra geleend kan worden. Zo kan een woning met energielabel E meer leenruimte krijgen dan een woning met energielabel B. Daarnaast moet aangetoond worden dat de extra hypotheeklasten financieel haalbaar zijn.

Erkende energiebesparende maatregelen

Het extra geleende bedrag mag uitsluitend gebruikt worden voor goedgekeurde energiebesparende maatregelen. Denk hierbij aan spouwmuur- en vloerisolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Deze maatregelen moeten effectief bijdragen aan een betere energie-efficiëntie van de woning. Welke verduurzamingsopties mogelijk zijn, verschilt per huis en situatie.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als vangnet

Bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is er de mogelijkheid om energiebesparing direct mee te financieren. Dit biedt extra zekerheid, mocht de hypotheeklast op enig moment niet meer betaalbaar zijn. Bovendien is het niet direct nodig om te beslissen welke verduurzamingsmaatregelen worden genomen. Eventueel ongebruikt budget moet worden terugbetaald op de lening.


Conclusie: maak een slimme keuze

Overweeg je een extra hypothecaire lening voor verduurzaming? Zorg er dan voor dat je op de hoogte bent van de regels en voorwaarden. Een goed doordachte beslissing is essentieel voor zowel de financiële haalbaarheid als de effectiviteit van de energiebesparende maatregelen. Voor deskundig financieel advies kun je terecht bij een hypotheekadviseur. Daarnaast kan een gecertificeerde makelaar je informeren over de verduurzamingsmogelijkheden binnen de woningmarkt. Door te investeren in energiebesparing, verbeter je niet alleen het comfort van je woning, maar bouw je ook aan een duurzame en gezonde toekomst.


De MVA helpt!

Een MVA-makelaars denkt graag mee over het verduurzamen van je woning bij aankoop. Zij werken hiervoor bijna altijd samen met een bouwkundig expert en een hypotheek adviseur. Waarom is een makelaar naast deze experts zo belangrijk?

Een makelaar heeft uitgebreide kennis van de lokale woningmarkt en kan adviseren over de waardeontwikkeling van duurzame investeringen. Daarnaast kan een makelaar je helpen met het onderhandelen over de prijs, het beoordelen van verduurzamingsmogelijkheden en het vinden van een woning die al (deels) verduurzaamd is. Zo weet je zeker dat je een slimme en duurzame keuze maakt.

Hier vindt je jouw makelaar die helemaal op de hoogte is van de Amsterdamse woningmarkt.