Nieuws

Actualiteitendag Amsterdamse Erfpacht

Met de wijzigingen in het bestaande Amsterdamse erfpachtstelsel, en de overstapregeling naar eeuwigdurende erfpacht met een naderende deadline, is een update van de actuele regelgeving en zicht op de huidige stand van zaken essentieel om je klanten goed te kunnen blijven adviseren.

Op dinsdagmiddag 15 oktober 2019 organiseert Makelaarsvereniging Amsterdam, in samenwerking met mediapartner Vastgoedjournaal, de Actualiteitendag Amsterdamse Erfpacht, voor iedereen die als professional hiermee te maken heeft. De Actualiteitendag is aangewezen door het MVA-bestuur als (enige) educatieverplichting voor het lidmaatschap MVA Erfpacht Deskundige in 2020.

Datum: 15 oktober 2019
Tijd: Inlooplunch vanaf 12.00 uur, start 13.00 uur, einde 17.00 uur.
Locatie: Hotel Casa Amsterdam, Eerste Ringdijkstraat 4, 1097 BC Amsterdam 
Dagvoorzitter: Sven Heinen 
Ledenprijs: € 249,00 – € 195,00 (excl. 21% BTW) 

Aanmelding
Aanmelden kan via de Members Only.

Punten
4 punten in de vrije ruimte NRVT.

Programma
12.00    Ontvangst met luxe lunch     
13.00    Aftrap door dagvoorzitter Sven Heinen

Sven Heinen is MVA-lid en eigenaar Smit & Heinen Makelaars en Taxateurs o/z
13.10    Update vanuit Erfpacht en Uitgifte Grond en Ontwikkeling en Team Advisering Grondprijzen, Gemeente Amsterdam door: Constan van Ginneken, Afdelingshoofd Erfpacht en Uitgifte i.s.m.: Kim Hallers en/of Bas Rijpert (beleid)
Constan is ruim 9 jaar werkzaam bij de Gemeente Amsterdam als Hoofd Erfpacht & Uitgifte. Hij is verantwoordelijk voor het beheer van erfpachtcontracten, uitgifte van nieuwe erfpachtcontracten, ontwikkeling van het erfpachtbeleid en de financiële verantwoording die daarbij hoort. Constan is gespecialiseerd in: erfpacht, grondprijzen, grondexploitaties en vastgoedmarkten. Constan zal ingaan op de laatste ontwikkelingen rondom erfpacht en de learnings en verwachtingen voor de komende periode.
13.55   Corten De Geer Advocaten over eeuwigdurende erfpacht door: Jeroen Corten
Jeroen heeft zich als procesadvocaat en bemiddelaar gespecialiseerd in de levering van specialistische dienstverlening op alle gebieden die met onroerend goed te maken hebben. De speerpunten van zijn praktijk zijn erfpacht (en andere zakelijke rechten), huur, koop, goederenrecht en appartementsrecht. Hij is lid van de Vereniging van Vastgoedjuristen en de Vereniging Jonge Onroerend Goed Juristen. Jeroen bespreekt aan de hand van een casus eeuwigdurende erfpacht de valkuilen van de dagelijkse praktijk. 
14.20   Lubbers & Dijk notarissen over praktijkervaringen notariaat door: Peter de Meijer
Peter is gespecialiseerd notaris in vastgoed en de stadspraktijk. Als voorzitter van de Onroerend Goed Commissie Ring Amsterdam spreekt Peter regelmatig met diverse belanghebbenden over actualiteiten in de Amsterdamse Vastgoedpraktijk. Peter deelt zijn inzichten en ervaringen.
14.50   Pauze
15.25   Erfpacht en beleggingsvastgoed door: Paul Nelisse, Colliers International Valuations en Prof. Dr. Peter van Gool, FRICS. Hoogleraar vastgoedeconomie

Paul heeft zowel praktische als academische expertise op het gebied van grondleasing, en de waardering van woningen en commercieel vastgoed in Nederland. Daarbij richt hij zich op taxaties van verschillende residentiële- kantoor- en industriële portefeuilles voor (inter)nationale klanten met betrekking tot markthuuraanpassingen en voor verkoopdoeleinden.
Tevens adviseert hij over erfpachtovereenkomsten en herontwikkelingsprojecten. Zijn ervaring omvat onderzoek, investeringsanalyse en portfoliomanagement.
Daarnaast doceert hij onroerendgoedwaardering bij TiasNimbas en publiceert hij regelmatig artikelen over aan waarde gerelateerde onderwerpen. Paul is een fellow van het Royal Institute of Charted Surveyors (FRICS) en een geregistreerde taxateur van commercieel vastgoed (RT). Ook was hij bestuurslid van RICS Nederland.

Prof. Dr. Peter van Gool, FRICS. Hoogleraar vastgoedeconomie
Peter van Gool doceert Vastgoedeconomie aan de Amsterdam School of Real Estate van de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij gastdocent aan universiteiten in België, Duitsland en de Verenigde Staten. Verder is hij adviseur voor verschillende organisaties en particulieren op het terrein van vastgoedbeleggingen- en waarderingen, alsmede erfpacht. Van Gool was in de periode 1998 – 2018 onder andere werkzaam als hoofd onroerend goed voor het Spoorwegpensioenfonds en voor het Pensioenfonds voor het Openbaar Vervoer in Nederland. Daarvoor werkte hij als financieel directeur bij verschillende woningcorporaties in Amsterdam en Rotterdam. Eerder was hij hoofd Investor Relations en Research bij Wereldhave en werkte hij bij de Nederlandsche Bank en de Banque Jordaan in Parijs. Van Gool is auteur van vele artikelen en hij schreef verschillende boeken, waaronder ‘Onroerend goed als belegging’. Naast zijn werk vervult Van Gool verschillende functies bij charitatieve instellingen.
16.00   Panelgesprek met alle sprekers
16.45   Wrap up en afsluiting door dagvoorzitter Sven Heinen
17.00   Informeel napraten met hapje en drankje