Een biomassaketel brandt op houtsnippers, houtblokken of houtpellets, dit wordt dan biomassa genoemd. Een biomassaketel vervangt de hr-ketel op gas, dit zorgt voor minder CO2 uitstoot. Wel zijn er drie eisen waaraan een woning moet voldoen om na te gaan of een biomassaketel geschikt is voor jouw woning. Aanvullende informatie over de stookkosten en een aantal tips over de biomassaketel vind je hier. Lees hier of je in aanmerking komt voor subsidies.
Zelfs het verwarmen van je woning kan op een duurzame manier. Dit kan doordat je woning verwarmt wordt met houtpellets in plaats van aardgas. Pallets zijn korrels van hout, een losse paletkachel verwarmt ongeveer één kamer. Echter zijn de meningen over palletkachels en biomassaketels verdeeld. Hier kun je daar een verdere toelichting over vinden.
De warmtepomp is ook een optie om je wonig op een duurzame manier te verwarmen. Een warmtepomp vervangt (deels) de CV-ketel, integenstelling tot de CV-ketel gebruikt de warmtepomp buitenlucht, grondwater of aarde als warmtebron. Er zijn zowel voordelen als nadelen verbonden aan een warmtepomp, deze kun je hier terugvinden.
De warmtepomp zorgt voor minder CO2 uitstoot, namelijk 50% minder. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, deze verschillen ook in de prijs. Hoewel het lastig is om de prijzen van de warmtepompen te berekenen is er hier een indicatie gemaakt. Verdere heldere en uitgebreide informatie over de warmtepomp kun je hier vinden.
Omdat aardgas een fossiele brandstof is komt er CO2 vrij als je het verbrand, daarbij is de voorraad ook niet oneindig. Tijdens het Klimaatakkoord in Parijs zijn er afspraken gemaakt om de hoeveelheid CO2 uitstoot te verminderen. Naar aanleiding hiervan heeft de Gemeente Amsterdam besloten om in 2040 aardgasvrij zijn. Dat betekent dat ook jouw woning aardgas vrij moet zijn.
Volg hier de 5 stappen om een aardgasvrije woning te krijgen. Ook appartementen en/of tussenwoningen kun je gemakkelijk in 3 stappen aardgasvrij maken. Bij de Gemeente Amsterdam kun je subsidies aanvragen om jouw woning aardgasvrij te maken. Wonen zonder aardgas lijkt misschien voor sommige een grote stap dit valt echter mee. Hier kun je meer lezen over aardgas vrij wonen.